Gezond eten op school

Onderwijzers zien in de klas de rechtstreekse gevolgen van de armoede bij hun leerlingen thuis. Zo viel er in Rotterdam een 11-jarige jongen flauw van de honger, omdat zijn moeder het hele weekeinde geen geld had voor een maaltijd. In de regio Maastricht groeit ook het aantal leerlingen dat uit geldgebrek zonder ontbijt naar school komt.

We lezen er natuurlijk steeds vaker over, dat door armoede de kwaliteit (en blijkbaar ook de hoeveelheid) van de maaltijden voor kinderen achteruit gaat. Dat is alarmerend op zichzelf, maar hoe los je dat op? Nu het schokkende voorval in Rotterdam het NRC heeft gehaald, lijkt de politiek in beweging te komen. En denkt men na over de rol die scholen hierin kunnen vervullen. 

In Maastricht is Kindcentrum Manjefiek al een hele poos bezig met dit thema en heeft een heuse keuken ingericht voor haar leerlingen. Ook middelbare school Terra Nigra in Maastricht biedt gratis ontbijt voor alle leerlingen, kopt De Limburger: ‘70 procent bleek óf niet te ontbijten óf niks mee te krijgen voor tussen de middag’ Er is dus behoorlijk wat gaande in de Nederlandse huishoudens met jonge kinderen.

Al deze initiatieven passen in de landelijke aandacht die dit probleem nu krijgt. Zo willen de ministers Wiersma (Primair Onderwijs) en Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen uit armlastige gezinnen zonder ontbijt aan hun schooldag beginnen. Dus krijgen nu 500 basisscholen een gratis schoolontbijt.

Zo is er ook een website voor een gezond schoolontbijt, die een heuse ontbijtweek organiseert voor álle scholen, van 7 - 11 november 2022. En de NOS was te gast in Kerkrade, om te zien hoe daar een basisschool dit hele thema aanpakt. Ongelooflijk mooie initiatieven, die steeds weer aantonen hoe urgent dit hele probleem is. De foto's bij deze post komen uit die uitzending.