Manjefiek 3.0 kookt

Te veel kinderen gaan in de ochtend naar school zonder gezond ontbijt. En dat bevordert hun inzet in de klas niet echt. Bij Kindcentrum Manjefiek hebben de leerkrachten dat probleem eens fundamenteel aangepakt. De school heeft een heuse keuken laten bouwen, waarin alle kinderen een gezonde maaltijd kunnen bereiden. En alle betrokken partijen kregen uitleg bij dat mooie plan.

SMPM is al jarenlang betrokken bij de initiatieven van Kindcentrum Manjefiek in Malberg. Deze school valt op door het centraal stellen van het kind in vele betekenissen. Leerlingen van Manjefiek hebben een stem en leren samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. De laatste jaren zijn de kinderen van frisdrank op water overgestapt. En wordt er veel meer gezond bewogen dan voorheen. En zo krijgen deze kinderen vanaf nu ook gezonde voeding.

Het is een indrukwekkende keuken geworden, van grote betekenis. Onderwijzeres Kim Duijkaerts presenteert voor alle betrokken initiators en ondersteuners het plan. "De kinderen krijgen vooral zelf veel ruimte om gezonde dingen voor de lunch te bereiden. Ook in het lesprogramma krijgt de keuken een plek. Je kunt namelijk behalve lekker koken ook in een keuken dingen uitrekenen. Als het bijvoorbeeld gaat om verdelen, wegen, inkopen". 

Het project heet Manjefiek 3.0 en is een samenwerking van onder andere MIK, Maastricht Sport, Trajekt, MosaLira, SMPM, Coach en JOGG en heeft als doel de jeugd gezonder te maken. In de boterhamtrommels van Malberg vindt je tegenwoordig komkommers, appel en tomaat. Met zoete snacks gaat het aanmerkelijk kalmer aan. Want kinderen leren hier al op jonge leeftijd wat voeding met je doet.

SMPM blijft nauw betrokken bij deze ontwikkelingen, want hier ontstaat een interessante blauwdruk voor de andere scholen in deze regio. Wat Manjefiek zo succesvol oppakt, kan voor de andere scholen ook een geslaagde ontwikkeling worden.