Transformatie naar een gezonde, vitale regio.

Het Gezondheidsakkoord begint haar vruchten af te werpen. En wat onze gezonde jeugd aangaat, vatte Andrew Simons het kort samen: “Nadat we in 2015 met vier scholen zijn gestart, en nu doen 30 scholen mee en we zijn met tientallen andere scholen in Limburg in gesprek. We willen nu uitbreiden naar de rest van Nederland en daarvoor zijn landelijke partijen nodig. We werken samen met JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) dat verbonden is aan de ministeries van OCW en VWS. Zo gaan we van een lokaal initiatief naar landelijk succes.”

Het was behoorlijk druk in de Muziekgieterij. In de jaarlijkse bijeenkomst van het Gezondheidsakkoord, in samenwerking met Trendbreuk Zuid-Limburg, waren veel partijen vertegenwoordigd. Er was dan ook veel positief nieuws te melden. De afgelopen jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van gezondheid en vitaliteit. Zuid-Limburg wordt zelfs gezien als een voorbeeld en inspiratiebron voor nationale programma's. Maar we zijn nog lang niet klaar, omdat de uitdagingen op het gebied van gezondheid en vitaliteit in Zuid-Limburg nog steeds aanzienlijk zijn.

SMPM is nauw betrokken bij het gezondheidsakkoord, faciliteert de bijeenkomsten en draagt al vanaf het eerste uur ideëen en programma's aan. SMPM doet dat door horizontale verbindingen te leggen tussen verschillende organisaties. Want vaak kunnen partijen elkaar versterken, als daartoe de juiste aansluitingen zijn gemaakt. Voorbeelden daarvan kent Maastricht te over. Gezonde groentetuinen werden praktijkplaats voor basisscholen, en sportverenigingen waren betrokken bij de voedingslessen voor kinderen. De jeugd nam met hun gratis waterbidons deel aan sport-, dans- en spel-dagen van MaastrichtSport. JOGG en YCND kregen steeds meer podium, bijvoorbeeld in de nieuwe schoolkrant Jong043. En de scholen van MosaLira starten hun eigen video-programma's voor ouders en kinderen met gezonde thema's. SMPM is nog lang niet klaar met het verbinden van de vele gezonde initiatieven. We zullen in onze blogs zoveel als mogelijk delen. Het verslag van de bijeenkomst kun je hier lezen.