Pointer (NPO) zet bittere toon

Een paar glazen appelsap of chocolademelk bij de lunch en een colaatje bij het gamen vinden jongeren heel gewoon. Ondertussen is wel één op de zes jongeren te zwaar en hebben hun tanden zwaar te lijden. Het nieuwe kabinet wil dat kinderen gezonder worden en gooit de belasting op frisdrank omhoog. Maar gaat dat wel helpen? En kunnen pubers eigenlijk wel tien dagen zonder zoete dranken?

Het onderzoeksprogramma Pointer onderzoekt hoe jongeren omgaan met de inname van suiker. Deskundigen hebben becijferd dat jongeren zo'n 13 klontjes suiker per dag aankunnen. Maar in werkelijkheid consumeren jongeren zo'n 17,5 klontjes per dag. Dat zijn ongeveer 25,5 kilo per jaar. Het verbaast niet dat de meeste jongeren liever gewone frisdranken drinken en dus niet de suikervrije versies van het merk. En helaas hebben die hoeveelheden suiker een vernietigend effect op hun gezondheid.

Journalist Teun van de Keuken maakt in deze aflevering van Pointer een rondgang langs artsen en beleidsmakers om te doorgronden hoe de samenleving haar kinderen weer gezond probeert te krijgen. Ook Staatsecretaris Maarten van Ooijen komt aan het woord, en heeft nog niet echt een geruststellend antwoord op de invoering van de suikerbelasting. Na een half uur leren we de hardnekkige lobby uit de frisdrankenwereld kennen. En krijgen we een beeld van het verslavend effect van suiker bij jongeren. Een aflevering die je niet missen mag en ten volle door SMPM wordt onderschreven. Kortom: Drink Water