Paardensport en gezond snoepen

Maar liefst 1500 kinderen van Limburgse basisscholen kwamen naar het MECC in Maastricht om kennis te maken met de paardensport. Een unieke kans die SMPM aangreep om 300 van hen te leren snoepen. Niet met zoet snoepgoed, maar met gezonde groenten. Niets zo lekker - en voedzaam - als snoepgroenten.

Het werd een bijzondere opening van het JIM (Jumping Indoor Maastricht) in het MECC. De vrijdagochtend was gewijd aan een scholenprogramma. Voor al die kinderen was de paardensport een openbaring. Hoe verzorg je een paard, hoe leer je paardrijden en hoe voelt het om een paard te aaien? Het werd een diepe ervaring. Voor SMPM een geweldige kans om honderden kinderen een totaal nieuwe manier van snoepen te laten meemaken. En wel door ze zelf hun spiesjes met groenten te laten samenstellen.

De workshop stond onder de inspirerende leiding van Iris de Graaf van Playing for Succes en haar vier stagiaires, die samen met Rabobank Maastricht de snoephoek hadden ingericht. Daar leerden de kinderen smaakvolle plakjes te snijden van wortel, komkommer, venkel, tomaat en vele andere soorten groenten. En door deze voorzichtig op een spies te prikken, krijg je een interessante snoepstengel. Als je de spies dan doopt in een yoghurt-mosterd sausje ontstaat een onweerstaanbare snack. Dat werd dus een groot succes bij deze nieuwsgierige bezoekers. Echt iets om straks thuis ook eens te proberen.

SMPM had zowel de Groentebar als de Waterbar ingezet. Verdeeld over kleine groepjes kregen de kids elke 15 minuten volop de aandacht. Behalve een les in snoepgroenten was er ook gezorgd voor een instructie, hoe je in je bidon water op smaak kunt maken, met limoen, citroen, appel of ander fris fruit. Zo dronken de kinderen die dag heerlijk fris water in plaats van gezoete frisdrank. En nam elk kind de eigen bidon mee naar huis voor dagelijks gebruik.

SMPM organiseert al vele jaren gezonde programma's waarbij kinderen leren om gezonder te drinken (1 liter per dag) en te eten (1 kilo per dag) en genoeg te bewegen (1 uur per dag). De campagne werkt het best in combinatie met events, zoals deze keer dus de kennismaking met de paardensport. Kinderen zijn van nature ontzetten leergierig, zodat dit soort lessen van praktisch nut een leven lang invloed kunnen hebben op hun besef van gezondheid.

Wie ook graag het team van SMPM wil uitnodigen voor een sportdag, schoolfeest, danspartij of themaweek kan altijd contact opnemen met de stichting. De bijzondere dank ging vandaag naar Rabo Bank en de familie Gubbels uit Noorbeek, die een deel van de kosten voor hun rekening namen. Maar ook naar de mensen van Trajekt en Rabobank voor hun energieke inzet. Want zo'n dag is een geweldige inspanning met dankbaar, onvergetelijk resultaat.