Mooie resultaten aanpak YCND

Al in 2016 is gestart met de aanpak van overgewicht/obesitas bij de Maastrichtse jeugd. In het team van YCND (Your Coach Next Door) heeft men gekozen voor een integrale aanpak. Dat betekent dat men alle belangrijke partijen rond het kind heeft betrokken bij dit doel. Dus ouders, leerkrachten, sporttrainers, familie en verenigingen helpen mee om samen resultaat te boeken. En wat blijkt nu na vier jaar inspanning: Het werkt..!

Men begon met 103 kinderen en daarvan is de helft meer dan een half jaar begeleid. En indien je deze kinderen meer dan een heel jaar begeleidt, bereikt bijna 80% een gezond gewicht. En al gaat het niet om gewicht op zichzelf, deze kinderen behalen er behoorlijke gezondheidswinst mee. Als je deze kinderen daar naar vraagt, verklaren ze veel lekkerder in hun vel te zitten. Zo'n 14% van alle kinderen die begonnen  met het programma, stopte voortijdig. Dus dat is eigenlijk maar een kleine groep.

Schermafbeelding 2021-02-25 om 13.55.40.png

Een deel van het project vond plaats in de loop van de eerste Corona Lockdown. En dat is voor de leefstijl van kinderen in algemene zin niet erg gezond. Want door bijvoorbeeld niet naar school, de sportclub en naar buurtgenootjes te gaan, beweegt een kind aanmerkelijk minder. Het is dus heel goed denkbaar dat de rusltaten van het onderzoek nog beter waren geweest, zonder zo'n lastige lockdown periode.

Met zulke positieve resultaten ligt opschaling voor de hand. Nu Maastricht door de goede resultaten ook landelijk een bijzondere positie heeft gekregen, is er ruimte voor samenwerking met zorgverleners en kinderleefstijlcoaches. Dat is een enorme kans voor de jeugd in onze regio.

SMPM is samen met andere partijen al sinds de start promotor achter dit onderzoek. Voor degene die het rapport over dit project in detail wil doornemen, is het hier gratis te downloaden.