Minister bezoekt voorbeeldschool Manjefiek

Maandag 28 augustus was de Minister van Onderwijs Mariëlle Paul met haar ambtenaren te gast bij Kindcentrum Manjefiek in Malberg, om te getuigen van het initiatief Gezond Kindcentrum In Beweging en de gezonde lunch voor alle leerlingen. Deze aanpak blijkt een groot succes, en verdient een voorbeeldfunctie voor het hele land. Bij deze gelegenheid heeft Mosalira gepleit voor de structurele financiering van deze aanpak vanuit de overheid.

Uiteraard kon de demissionaire minister geen harde toezeggingen doen, maar onder de indruk was ze wel. Mosalira rolt dit concept ook uit binnen haar andere scholen over heel Maastricht. En behalve gezond eten, heeft ook bewegen de volle aandacht. Zo helpen Maastricht Sport en Fontys Hogeschool met een Dynamische schooldag vol bewegend leren. Dat is een echte verrijking op het sport- en beweegaanbod. SMPM steunt Mosalira uiteraard met dit traject, waarbij elke school haar eigen dynamische schooldag op maat samenstelt. En zo haalt SMPM de doelstelling van 60 minuten bewegen per schooldag.

Voor Maastricht zou het een enorme sprong voorwaarts zijn, als leerlingen in het basisonderwijs al helemaal vertrouwd raken met gezonde voeding en voldoende beweging. Wat het drinken van water (in plaats van zoete dranken) betreft, is dat proces al behoorlijk vertrouwd. Het lijkt erop dat geleidelijk de complete doelstellingen van SMPM steeds gezonder in beeld komen: Drink een liter water per dag, eet een kilo gezond per dag en beweeg een uur per dag. Daar kunnen we allemaal een voorbeeld aan nemen.