Kamers met Kansen

Schermafbeelding 2019-01-14 om 10.31.04.png

Stel je voor, je bent jong en moet het huis uit. Maar je bent daar nog helemaal niet klaar voor. Als je nog niet goed met geld kunt omgaan, of je hebt weinig vrienden, dan is op kamers gaan een ramp. Dat overkomt ook Maastrichtse jongeren. Zij worden dan opgevangen bij Kamers met Kansen. Hoe dat gaat? Samen met andere jongeren ga je dan in een soort studentenhuis waar dagelijks begeleiding komt kijken hoe ieder het werken en wonen organiseert en hoe problemen kunnen worden opgelost. 

En nu heeft dit jaar Zweit veur Leid (zeg maar: samen-rennen-voor-een-goed-doel) een deel van haar opbrengts gereserveerd voor dit mooie project. Hoe tof is dat. Zo helpen Maastrichtenaren elkaar op een mooie en sportieve manier.  

De jongeren die deelnemen aan Kamers met Kansen hebben allemaal een baantje, want ze betalen ook gewoon huur. Die is gelukkig heel laag, maar het is wel belangrijk dat die netjes wordt betaald. In het huis moet je allerlei dingen samen delen, zoals de badkamer, de keuken en de wc’s. Tijdens een wekelijkse bewonersvergadering worden de taken verdeeld. Het is dus echt op kamers wonen, maar met wat deskundige begeleiding.

Schermafbeelding 2019-01-14 om 09.38.33.png

Kamers met Kansen wordt gefinancierd door de Gemeente. De professionele ondersteuning komt van Trajekt en Xonar. En tenslotte werkt ook de woningstichting Servatius mee, om de jongeren te huisvesten. Op de foto zie je het huis in de wijk Wittevrouwenveld. In zo'n kamer kun je dan twee jaar lang terecht, zodat daarna de woningstichting je een zelfstandig appartement of studio kan aanbieden. De jongeren die deelnemen zijn meestal tussen de 18 en 25 jaar.  

Kamers met Kansen is sinds 2000 ook actief in België, Frankrijk en Engeland en in Maastricht opgericht in 2009.  Het is erg succesvol en veelgevraagd concept. Daarom is het geweldig dat Zweit veur Leid het initaitief ondersteunt.