Jeugd leert koken

20190918_191802.jpg

Er is geen wetenschappelijk onderzoek nodig om aan te tonen dat kinderen wél groenten eten die ze zelf hebben verbouwd, terwijl ze groenten uit de winkel laten staan. Met zelf koken gaat het precies zo. Kinderen die zelf groenten klaarmaken, eten deze ook smakelijk op. Terwijl de groenten die je ze zomaar voorzet, niet altijd populair zijn. Dus ondersteunt SMPM het experiment: laat kinderen vooral zélf eens koken. 

Zelf koken is geweldig, maar dan wel onder begeleiding. Zodat kinderen er iets van opsteken en hun opgedane kennis meenemen naar huis. Bovendien kent het onderwijs allerlei culturen door elkaar heen. Waar voor de een couscous heel vertrouwd is, is de ander met aardappelen opgegroeid. En maar te zwijgen over de religieuze achtergronden waarbij niet alle vleessoorten zomaar wenselijk zijn. In de gloednieuwe keuken aan Hoog Frankrijk geeft kok André Mostard zijn leerlingen handige instructies over veilig en gezond koken. "Waarmee beginnen we?... met handen wassen."  

Op het menu staat een vegetarische maaltijd, waarbij allerlei groenten de hoofdrol spelen. Het is een genot om te zien hoe deze deelnemers hun taak opvatten en naderhand smakelijk genieten van hetgeen ze zelf hebben gekookt. 

De aanpak lijkt te werken. Door de jeugd in kleine groepen vertrouwd te maken met zélf koken, komen er gezonde dingen op tafel, die werkelijk gegeten worden. Dat we er samen voor zorgen dat daar voldoende verse groenten in verwerkt zijn, is evident. Dit experiment verdient navolging... en daar is SMPM op dit moment hard mee bezig. Wie daarover aanvullende ideeën heeft, mag altijd contact opnemen. Met dank aan Sanne Hamers van Coach voor de leuke foto's. De kooksessie op de foto's is georganiseerd door Coach Maastricht