Gezondheidsakkoord is eigenlijk Talentenakkoord

Schermafbeelding 2019-06-19 om 23.45.08.png

De leden van het informele netwerkplatform "GezondheidsAkkoord" streven naar samenwerking over de domeinen heen. Met die strategie is SMPM erg vertrouwd. En dus is het logisch dat de Stichting een van de gedreven oprichters is achter het platform.

In dat verband werd Voorzitter Theo Thuis geinterviewd door WijZijnLimburg. De vraag was uitdagend: leg ons nu eens zo beknopt mogelijk - in één minuut - uit wat het Gezondheidsakkoord wil bereiken. En die minuut willen we je niet onthouden.

Landelijk gezien lopen 'gezondheid en participatie' achter in Zuid Limburg. Het GezondheidsAkkoord wil die regionale achterstand inlopen. De grootste hindernis daarbij is, dat het systeem - zoals onze samenleving is georganiseerd - niet echt aansluit bij de werkelijke behoeften en begrenzingen. Met het rampzalige gevolg dat veel mensen die eigenlijk beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt niet gestimuleerd - zelfs afgeremd - worden om mee te doen. Met het gevolg dat deze mensen die van het inzetten van hun talent heel gelukkig zouden worden, dat nu niet zijn. En daardoor een beroep doen op zorg. Hoe jammer is dat?

Door nu de verschillende systeem-organisaties met elkaar te verbinden, krijgen we zicht op de hindernissen die al die verborgen talenten in de weg staan. Daarom zijn zowel overheden, bedrijven en onderwijsorganisaties in het GezondheidsAkkoord betrokken. Om van elkaar te leren en samen te werken.