Leefstijl in Coronatijd minder gezond

“Een groot deel van de kinderen is sinds de coronapandemie een stuk minder gezond gaan leven: ze zijn door de lockdowns minder gaan bewegen, ongezonde snacks gaan eten en in gewicht aangekomen. Die trend lijkt zich de afgelopen maanden te hebben voortgezet. Zelfs toen de scholen en sportclubs tijdelijk open waren. De verwachting dat er herstel zou zijn van de leefstijl door het versoepelen van de maatregelen blijkt geheel onterecht. Dat blijkt uit onderzoek van Anita Vreugdenhil; zij en haar collega’s doen al vanaf de lockdown in maart 2020 onderzoek naar de leefstijl van kinderen in de zogeheten COLC-studie (COVID-19, Obesity and Lifestyle in Children). Veel kinderen geven aan zwaarder te zijn geworden, vooral kinderen die al overgewicht hadden.” Zegt Dr. Anita Vreugdenhil van het MUMC+.

Schermafbeelding 2021-02-01 om 00.07.58.png

Maar er is ook hoop. Steeds meer kinderen met overgewicht worden geholpen aan een gezonde leefstijl in het programma Your Coach Next Door. Anita en een heel team van mensen werkzaam bij MUMC+, de GGD Zuid-Limburg, Gemeente Maastricht en JOGG zijn er al jaren mee bezig. En het ziet er naar uit dat dit team steeds meer grip krijgt op dit uitermate complexe proces. De strategie van het team "Your Coach Next Door" gaat uit van een integrale aanpak en is een belangrijke aanvulling op de activiteiten van JOGG die overgewicht trachten te voorkomen door het creëren van een gezonde omgeving voor jeugd. Voor de kinderen betekent het een leefstijl-verandering in alle dimensies. Van gezin tot school, van sportclub tot vriendenkring, van de bezoekjes bij oma tot alle andere sociale en praktische activiteiten. En dat blijkt te werken. Kinderen bereiken vaak een gezonder gewicht en zitten lekkerder in hun vel. Deze veelbelovende resultaten zijn aanleiding om het programma verder uit te gaan rollen over Limburg. (De foto van Anita Vreugdenhil is gemaakt door Ronald van den Hoven, van RTV Maastricht)

Als je Anita vraagt naar haar plannen voor 2021, dan is haar antwoord stellig: "Juist nu de schade van de coronapandemie bij kinderen steeds duidelijker wordt gaan we meer kinderen in Limburg helpen naar een gezonde en gelukkige toekomst met YCND. Zodat ze zich goed voelen en volwaardig kunnen deelnemen aan alle sociale processen." Vreugdenhil staat schouder aan schouder met Fleur Verkade van de GGD Zuid Limburg om dit voor elkaar te krijgen. En daar wil ook SMPM deze geëngageerde vakmensen graag bij blijven helpen.