Onderzoek naar Corona bij kinderen

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ starten een onderzoek naar de invloed van de corona-maatregelen op kinderen. Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar het verband tussen  overgewicht en het ziektebeloop van het coronavirus bij de jeugd. Hoewel kinderen veel minder vatbaar zijn voor het virus, wil dat niet zeggen dat Corona voor hen veilig is.

Corona heeft het leven in veel Nederlandse gezinnen flink verstoord. Omdat de scholen werden gesloten, bleven de kinderen thuis. Ook door andere veiligheidsmaatregelen, bleven kinderen veel meer thuis dan ze gewoonlijk gewend zijn. Door die omstandigheden ontstaat er vaak ongezonder gedrag. En de MUMC onderzoekers zouden nu graag willen weten in welke mate zich dit gedrag heeft ontwikkeld. Met de beoogde resultaten kan dan worden nagedacht over aanbevelingen voor een gezonder leven.

Wil je met jouw kind ook deelnemen aan deze studie? Dat kan. Alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar die willen deelnemen aan het onderzoek kunnen terecht op www.mumc.nl/colc-studie

Het onderzoek heet COLC-studie, en COLC staat voor COVID-19 Obesity and Lifestyle in Children. Naast het MUMC+ uit Maastricht (projectleider) doen ook andere ziekenhuizen mee: Rijnstate, VieCuri MC, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ErasmusMC en het OLVG. Deze vragenlijsten worden onder meer uitgezet onder de kinderen die bij het expertisecentrum COACH, geleid door Dr. A.C.E. Vreugdenhil, Kinderarts maag-darm-leverziekten. SMPM werkt veel samen met COACH Maastricht en adviseert iedereen met kinderen om deel te nemen aan het onderzoek.