Gezondheidsakkoord zet vervolgstappen

De gestaag groeiende Initiatiefgroep Gezondheidsakkoord kwam op 13 oktober weer bijeen. En deze keer in de vergaderzaal van Rabobank Sittard. Wijken, steden en regio's krijgen de volle aandacht van de aanwezigen, die vanuit de meest uiteenlopende disciplines zijn toegestroomd. Emeritus Hoogleraar André Knottnerus vatte de doelstellingen nog eens samen, en dat was de perfecte opmaat naar een reeks boeiende voordrachten en discussies.  

In de presentaties wisselden urgente thema's en ook best practices elkaar af. Inspirerende betogen van Ignace Schops, Joop van Duren en Katinka Pani onderstreepten het belang van de natuur, grensoverschrijdende samenwerking en vitale gemeenschappen. En ook het publiek neemt deel in die dialoog. Men onderkent dat het resulaat niet zozeer van het projectidee afhangt, maar van de spelers. Werk daarom bottom-up en niet top-down, luister aandachtig naar de burger. En waar ook iedereen het over eens is, zorg voor de juiste verbindingen: "Ben bereid de domeinen te overschrijden en breng mensen bij elkaar".

SMPM-Voorzitter Theo Thuis liet zich evenmin onbetuigd. Hij heeft van verbinden een specialisme gemaakt en doorbreekt graag schotten, waarvan achteraf niemand meer weet waarom die er eigenlijk waren. De synergie tussen sprekers en publiek komt deze middag steeds meer tot bloei en dat maakt de meeting bijzonder effectief. Aan dagvoorzitter André Knottnerus de lastige taak om die bonte bijeenkomst met vele relevante facetten samen te vatten. Die samenvatting bestaat uit drie aanbevelingen, die je kunt lezen in dit fraaie verslag in PDF, onder de titel: Gezonde wijken, gezonde steden, gezonde regio..!

WhatsApp Image 2021-10-22 at 12.33.04 (3).jpeg