50/50 Tuin zoekt nieuwe locatie

De 50/50 groentetuin in Wyckerpoort Noord is in vijf jaar uitgegroeid tot een gezonde en leerzame plek voor meer dan 50 gezinnen. Daar ontmoet men elkaar en leert elk jaar weer iets bij over tomaten, uien, radijzen en peterselie. Onder deskundige begeleiding van een beheerder maken de buurtgenoten kennis met de gezonde smaak van allerlei groenten. Maar hoe lang nog?

Destijds is de tuin gevestigd op een braakliggend stuk bouwgrond, onder de voorwaarde dat de kweekbakken zouden verhuizen naar een andere locatie, als de bouwgrond rijp was voor projectontwikkeling. En dat moment is na vijf jaar aangebroken. In oktober van dit jaar moet er een nieuwe bestemming gevonden zijn. En dat is minder gemakkelijk gedaan dan gezegd.

Regelmatig komen alle betrokken partijen bijeen om een plan voor de toekomst op te stellen. Dat zijn onder meer het Leger des Heils, Trajekt, beheerder John Bijl, Stadsmakers, Projectbureau A2, Gemeente, het CNME, Ballast Nedam, Woningcorporatie Servatius en SMPM.  Zij wegen onderling de verschillende opties af en zijn in overleg. Het doel van dat alles is een bestemming te vinden die voor de huidige gebruikers van de tuin niet te ver weg ligt, en die opnieuw voldoende ruimte biedt.

Er zijn nogal wat elementen te vinden op het huidige terrein, zoals een schaftwagen voor materiaalopslag, water en electriciteit, een zithoek voor koffie, een imkerij, een kippenhok, insectenflats, composthoek, kweekkas en opslag van grond en mest. Dus wil de 50/50 tuin een nieuwe bestemming vinden, dan zijn er wel wat wensen te noemen. Concrete oplossingen zijn nog niet echt in beeld, maar daar wordt hard aan gewerkt.